1403/02/01
0
0

نحوه تنظیم فیش های حقوقی کارکنان

محاسبه کارکرد حقوق و دستمزد

 

اگه ما فرض رو بر این بگیریم که ماه به اتمام رسیده و ما کارکرد رو به یک فایل اکسل تبدیلش کردیم. حالا میخواییم ببینیم در پایان ماه ، چطور با بهره گیری از حکم حقوقی،  کارکرد به یک فیش حقوقی تبدیل میشه و براساس اون فیش حقوقی ، افراد حقوق و دستمزد خودشون رو از سازمان دریافت میکنن.

پس مثلا  داخل یک شرکت ، توافق توزیع ساعات کار به این شکل هست که در طول هفته از شنبه  تا چهارشنبه ساعت ورود هشت صبح باشه و ساعت خروج چهارو سی دقیقه باشه، هشت ساعت کارکرد موظف پر بشه و اون سی دقیقه تحت عنوان  تایم ناهار و استراحت باشه و از اونجایی که روز پنج شنبه دیگه تایم ناهاری نداره ، ساعت ورود هشت صبح و ساعت خروج دوازده ظهره .پس تمام این چهار ساعتی که این وسط تعریف میشه و وجود داره ، میشه کارکرد موظف . و اگه من بیام عملکرد یک هفته رو از نظر ساعات و کارکرد موظف جمع کنم، میرسم دقیقا به همون چهل و چهار ساعتی که قانون تعریف میکنه .

روال ثبت حضور وغیاب و حضور فیزیکی اون آدم در طول ماه اتفاق میوفته و در پایان ماه ، ما با این فرض که این آدم نه اضافه کاری داره و نه کسر کاری داره و دقیقا در ساعات موظف خودش حضور داشته  و کاری که بهش سپرده شده رو انجام داده ، میخواییم بیایم و بر اساس  اون، فیش حقوقی رو محاسبه کنیم.

برای آماده کردن فیش حقوقی ، ما در قدم اول بایدکارکرد رو داشته باشیم و در قدم دوم باید حکم حقوقی رو داشته باشیم . پس یجورایی حکم حقوقی در شرایطی که ما بر اساس ساعات حضور فیزیکی ، به افراد حقوق میپردازیم  باید باهم دیگه ارتباط داشته باشن . یعنی فرض براینه که این حکم حقوقی سی روزه هست و قراره توی این سی روز،  کارکردهای موظف اون فرد پر بشه و اگه پر بشه ، عینا این حکم رو از شرکت درقالب فیش حقوقی دریافت میکنه.

 

-قبل از اینکه حکم رو به فیش تبدیل کنیم ، قبلش یمقدار مفصل تر راجب فیش حقوقی صحبت کنیم .

 

زمانی که فرد وارد سازمان میشه و قرار دادکار منعقد میشه ، یک حکم حقوقی تعریف میکنیم. حکم حقوقی یکبار تعریف میشه و در طول سال توی دوتا شرایط به روز میشه .اما فیش حقوقی یعنی وقتی که ماه به اتمام رسید و موقع حقوق گرفتن افراد شد ، ما با برسی حکم حقوقی و کارکرد اون فرد ،  میایم فرمی رو تحت عنوان فیش حقوقی آماده میکنیم که اطلاعات اون به فرد، اطلاع رسانی میکنه که توی  یک ماه گذشته ای که در اختیار سازمان بودی و یکسری کارهارو انجام دادی ، در نهایت ماه که به پایان رسیده ، حقوق و مزایای تو چقدره ؟ کسورات تو چقدره ؟ و در نهایت چه مبلغی قراره به حسابت  واریز بشه . حالا معمولا این فیش حقوقی که راجبش صحبت کردم، توی شرکت های مختلف شکل های مختلفی داره ولی مثلا یکی از تیپ های فیش حقوقی به این صورته:

– فیش حقوقی از چند بخش تشکیل میشه :

1) اطلاعات مربوط به کارکرد اون آدم جمع بندی و خلاصه میشه .

مثلا چه اطلاعاتی؟ به طور مثال ما اینجا اومدیم  توی فیش حقوقی ، ساعات کارکرد عادی رو درج کردیم که مجموعا در طول یک ماه گذشته جمع ساعات کارکرد عادی اون آدم چقدر بوده. حالا چه تفاوتی وجود داره بین کارکرد موظف و کارکرد عادی و این تقسیمات ،  من راجبش مفصل صحبت میکنم.

ساعت کارکرد اضافه کاری ، ساعت کارکرد شب کاری ، جمعه کاری ، تعطیل کاری ، و… در بخش اول فیش حقوقی ،  اطلاعات کارکردی رو اطلاع رسانی میکنه  و هدف اینه که اگه اون آدم بنا به هر دلیلی که فکر میکنه کارکردی که براساس اون ، فیش حقوقی محاسبه شده، ایراد داره مثلا اضافه کارش کم محاسبه شده یا… بتونه بره و پیگیری کنه و اصلاحات لازم رو انجام بده.

2) پارامترهای حقوقی در ستون مورد نظر میشینه و وقتی من این پارامترهارو باهم جمع میکنم میرسم به جمع حقوق و مزایای فرد.

پس جمع حقوق و مزایای یک فرد ، جمع پارامترهای حقوقی فیش حقوقیش میشه.

– آیا لزوما هرپارامتر حقوقی که در فیش حقوقی میبینیم عینا در حکم حقوقی هم هست یا نه ؟ نه.

به عنوان مثال: یک پارامتری مثل اضافه کاری ، توی فیش حقوقی هست ولی توی حکم حقوقی نیست . حکم حقوقی به این معنی هست که اگه در طول یک ماه بدون هیچگونه اضافه کاری ، بدون هیچگونه کسری کاری و بدون هیچگونه شرایط خاصی حضور پیدا کنی و کارکرد موظف  رو پر کنی و از سازمان خارج بشی ، حکم حقوقی عینا تبدیل به فیش حقوقی میشه و شما دریافتش میکنید.

اما در شرایطی که عملکرد و کارکرد شما در طول ماه ، شرایط خاصی مثل اضافه کاری موندن ، تاخیر در ورود ، تعجیل در خروج ، شب کاری و… داشته باشه ، که لزوما در هر ماه اتفاق نمیوفته، اینها پارامترهایی هستن که بر مبنای احکام و برمبنای پارامترهای حکم حقوقی مبلغشون محاسبه میشه و میاد توی فیش حقوقی میشینه . پس دومین  بخش از فیش حقوقی هم ، بخشی هست که در نهایت وقتی ما پارامترهارو باهم جمع میزنیم ، به جمع حقوق و مزایا میرسیم .

اگه کسوراتی وجود نداشته باشه ، جمع حقوق و مزایا عینا به رقم خالص پرداختی تبدیل میشه . یعنی رقمی که به شماره حساب اون آدم واریز میشه. اما در واقعیت با توجه به اینکه از نگاه سازمانهای مختلف ، مجموع حقوق و مزایای یک فرد در حکم درآمدش  به حساب میاد ، یکسری کسورات قانونی بهش میخوره.

به عنوان مثال: سازمان امور مالیاتی هر حقوق بگیر رو در حکم یک مودی مالیاتی میشناسه و میگه شما توی این شرکت به عنوان شخص حقوق بگیر داری کار میکنی و حقوقی که کسب میکنی در حکم درآمده. پس باید مالیات متعلقه اش رو بپردازی . پس مالیات متعلقه یکی از کسورات  قانونی میشه.

باهمین توضیح، شما باید بیمه ی سهم خودت رو هم محاسبه کنی و اون بخشی رو که سهم خود کارمند هست رو از مبلغی که قراره بهش بدیم  کسر و  به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز کنیم و آنچه ماند رو به کارمند یا کارگر بدیم .

کسورات دیگه ای هم وجود داره مثل مساعده یا اقساط وام که باید در فیش حقوقی بشینه . مثلا ماه تموم نشده ، درطول ماه ، فرد پول لازم داشته باشه و به نفری که داخل واحد مالی هست درخواست میده و میگه تا سر ماه برسه و شما حقوق و دستمزد رو محاسبه کنی، چون من مشکل مالی پیدا کردم ، یک مبلغی رو به من به صورت علی الحساب یا به عنوان مساعده برای من پرداخت کن ، بعد آخرماه که حقوق رو خواستی واریز کنی این مبلغ رو از حساب من کسر کن. بنابرین یک آیتمی مثل مساعده ، جزء کسوراته فیش حقوقی محسوب میشه.

سایرکسورات مثل بحث اقساط وام : ممکنه این آدم از کسب و کاری که داره توش کار میکنه و از کارفرما وامی دریافت کرده ، که قرار بر اینه بر اساس توافق روز اول ، مثلا ماهی یک عدد ثابت تحت عنوان قسط وام ازش کسر بشه بنابرین وقتی جمع حقوق و مزایا محاسبه شد ، ما میاییم قسط وامش رو همینجا مینویسیم وکسر میکنیم و در نهایت خالص پرداختی ، جمع کل حقوق و مزایا منهای کسوراتی که از طرف کسر کردیم  میشه و در نهایت مبلغ خالص پرداختی باید به حساب اون شخص واریز بشه.

گفتیم ماه تموم شده ، طرف با این فرض که نه اضافه کاری داره و نه کسر کاری داره ، کارکردش باید تبدیل به فیش حقوقی بشه.

چطور عمل میکنیم؟  حکم حقوقی باید به فیش حقوقی تبدیل بشه . بنابراین عدد حقوق پایه باید در حقوق پایه بشینه .حالا چرا اینجا نیومده؟ چون ما فرض رو بر این گرفتیم که احکام حقوقی، سی روزه هستن و باتوجه به اینکه ما حقوق ودستمزد این آدم رو در اردیبهشت ماه داریم محاسبه میکنیم و اردیبهشت یک ماه سی و یک روزه هست بنابرین ما باید برای محاسبه تک تک پارامترهای حقوقی که در فیش حقوقی اردیبهشت میخوایم بهش بدیم یک تغییراتی ایجاد کنیم.

اول میریم سراغ حقوق پایه . حقوق پایه رو از حکم حقوقی برمیداریم تقسیم بر سی میکنیم (چون گفتیم حکم حقوقی سی روزه هست) و عملا ما با اینکار به حقوق پایه ی این آدم به ازای هر روز میرسیم . حالا با توجه به اینکه اردیبهشت ماه سی و یک روزه هست ، نتیجه رو ضرب در سی و یک میکنیم و بعد اینتر رو میزنیم. پس با فرض اینکه این آدم نه اضافه کار داشته و نه کسر کاری داشته ، حقوق پایش در اردیبهشت ماه به این شکل محاسبه میشه.

سایر آیتم ها که اصطلاحا بهش گفتیم مزایای شاغل یا مزایای انگیزشی و رفاهی ، همانطور که قبلا هم گفتم چون ماهیتا مزایای شاغل به حساب میاد، یعنی به صرف اینکه شما تحت یک  قرارداد کاری  در محل کار داری فعالیت میکنی ، فارغ از اینکه اون ماه بیست و نه روزه هست یا سی روزه یا سی و یک روزه ، باید به صورت ثابت بهت پرداخت بشه . پس بن کارگری عینا از حکم حقوقی منتقل میشه ، خواروبار و مسکن عینا منتقل میشه ، حق اولاد  هم عینا منتقل میشه  و از این طریق بخش جمع کل حقوق و مزایا توی فیش حقوقی اون آدم شکل میگیره و اگه قرار باشه من آخر اردیبهشت ماه به آدمی که یک ماه تمام توی شرکت من حضور داشته ، بر اساس این حکم حقوقی فیش بدم ، جمع کل حقوق ومزایاش  طبق عکس بالا  میشه .

نکته مهم :  اگه فرض رو بر این بگیرم که این آدم بجای اینکه از تاریخ 1400/02/01مشغول به کار شده باشه ، یعنی از اول اردیبهشت نیومده باشه و مثلا شروع  به کارش شانزده اردیبهشت باشه فیش حقوقیش چه تغییری میکنه؟

چون شانزده اردیبهشت شروع کاریش بوده ، از روز شانزدهم به بعد میایم به سمت پایین، ساعت های ورود و خروج درج میشه و کارکردهای موظفش بیرون میاد. و زمانی که اردیبهشت ماه تموم میشه و میخوام براش فیش حقوقی بزنم میام آیتم ها مندرج در فیش رو  به نسبت روزهای کارکردش  محاسبه میکنم  .

نکته مهم:  اگه  قرار باشه  من برای کسی فیش حقوقی بزنم و این آدم در طول ماه حضور داشته باشه ، فارغ از اینکه ماه بیست و نه روزه ،سی روزه یا سی و یک روزه هست میام  مزایای انگیزشی و رفاهی  رو عینا مطابق حکم،  یعنی سی روزه بهش میدم . مگه اینکه این آدم وسط ماه اومده باشه .که در این شرایط  دیگه دلیلی نداره بابت روزهای قبل  که در سازمان من حضور نداشته ، پارامتر حقوقی دریافت کنه. به همین دلیل برای محاسبه ی حقوق پایه میرم سراغ حکمش . رقم حقوق پایه در حکم رو تقسیم بر سی میکنم ، به حقوق پایه ی یک روز میرسم. عدد حاصله رو ضرب در روزهای کارکرد این آدم میکنم . یعنی شانزده اردیبهشت  سرکار اومده تا سی و یک اردیبهشت هم سرکار بوده. شانزده روز میشه و از این طریق حقوق پایه محاسبه میشه.

مزایای انگیزشی و رفاهی چطور؟ باتوجه به اینکه ماه اولش بوده و وسط ماه اومده ، من دیگه به نسبت محاسبه میکنم. یعنی بن کارگری رو از فیش حقوقی اون آدم برمیدارم ، تقسیم بر سی میکنم ،ضرب در روزهای کارکردش میکنم. عین همین داستان رو در رابطه با خواروبار و مسکن  و عین همین داستان رو هم در رابطه با حق اولادش انجام میدم .

پس اگه بخوام از روی حکم حقوقی، فیش حقوقی بزنم برای فردی که توی اردیبهشت ماه فقط شانزده روز کارکرد داشته ، سرجمع  کل جمع حقوق و مزایاش  طبق عکس بالا میشه.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://mohammadi-finance.ir/?p=10813
اشتراک گذاری:
واتساپتوییتر
محمد یزدان پناه
مطالب بیشتر

نظرات

1 نظر در مورد نحوه تنظیم فیش های حقوقی کارکنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام استاد ، در مورد محاسبه حکم حقوقی ۴۰۱ سوال دارم
    من ده سال سابقه کار دارم در کاراگاه ثابت تا الان هیچ پایه سنوات ماهانه و مزایای شاغل نداشتم ، تا الان هیچ مالیات حقوقی پرداخت نکردم ، فقط بیمه من تمام وقت رد میشد.
    امسال باید مالیات حقوق پرداخت کنم ، من الان جز سایر سطوح هستم؟ ، حقوق من امسال چطور حساب میشه
    مالیات حقوقم چجوری حساب میشه؟
    از کجا باید بپرسم؟
    قبلا تیکت پشتیبانی گذاشتم من نیاز دارم صحبت کنم راجع به این موضوع با مشاور بعد بتونم به کارفرما ارجاع بدم باهاش اتمام حجت کنم

    30

فرم درخواست مشاوره