برگ تشخیص و انواع آن
امروز میخوایم مفصل راجع به برگ تشخیص و انواع برگههای تشخیص با همدیگه صحبت کنیم. شما در طول سال مالی، توی واحد مالی شرکتها دارید فعالیت میکنید. سندهای حسابداری صادر میکنید، رئیس حسابداری اون سندهارو سندرسی میکنه، تراز رو بررسی میکنه، گزارش میده و این داستان یک سال ادامه پیدا میکنه. وقتی سال مالی تموم شه اگر شخص حقیقی باشید سه ماه بعد از پایان سال و اگر شخص حقوقی باشید یعنی شرکت باشید چهار ماه بعد از پایان هر سال فرصت دارید اظهارنامهی مالیاتی خودتون رو تکمیل و به سازمان امور مالیاتی ارسال کنید.
– محتوای این اظهارنامه چیه؟ من خیلی ساده بخوام بگم و اگر فرض کنم تو مثلا یک شخص حقوقی یا شرکت هستی، اظهارنامهای که تو برای سازمان میفرستی، که اصطلاحا بهش اظهارنامهی مالیات بر درآمد یا اظهار عملکرد هم گفته میشه، داره به سازمان امور مالیاتی انتقال میده که آقای سازمان محترم امور مالیاتی، سال مالی به اتمام رسید، ما یک سال کسب و کار خودمون رو اداره کردیم و در پایان سال، حساب کتاب ها رو بستیم و معلوم شد که مثلا : یک میلیون تومان سود داشتیم و بر اساس حساب کتابهای خودمون، اظهارنامه رو تکمیل کردیم، برات ترازنامه رو فرستادیم، سود و زیان رو فرستادیم، اطلاعات هویتی مون رو فرستادیم و از این یک میلیون تومان، بیست و پنج درصدش هم سهم شماست ( یعنی دویست و پنجاه هزار تومان)، اون رو هم پرداخت کردیم.
خب این یک طرف داستانه یعنی این کارایی که ما انجام میدیم، خودمون حساب کتاب میکنیم، خودمون بررسیمیکنیم و بر اساس حساب کتاب خودمون تشخیص میدیم مالیاتمون چقدره و اون رو به سازمان ارسال و مبلغش رو هم واریز میکنیم. اما سازمان امور مالیاتی هم، اینجا ورود میکنه و یک سال فرصت داره تا اظهارنامهی ارسال شده من و شما رو بررسی کنه و ببینه آیا اون یک میلیون تومانی که ما اعلام کردیم، از نظر او هم یک میلیون تومانه یا بیشتره ؟
بنابراین سازمان امور مالیاتی از زمانی که ما آخرین موعد تحویل و ارسال اظهارنامه رو به پایان میرسونیم، یک سال فرصت داره رسیدگی بکنه و نهایتا سه ماه بعد از اون یک سال هم، فرصت داره برگ تشخیص بکشه .
-برگ تشخیص یعنی چه؟ یعنی آقای محترم مودی، شمایی که به من اعلام کردی سود من یک میلیون تومانه و سهم من رو دادی و دویست و پنجاه هزار تومانش رو هم واریز کردی، من در نتیجه بررسیهایی که خودم انجام دادم به این نتیجه رسیدم که نه، سود شما دو میلیون تومان بوده و الان شما باید مابه التفاوت رو به بنده پرداخت کنی. پس همونطور که از اسمش مشخصه، برگ تشخیص، تشخیص سازمانه و ممکنه در اکثر مواقع با چیزی که شما توی اظهارنامه اعلام میکنید متفاوت باشه. توی این شرایط ما راه حلهای مختلفی داریم برای اینکه پیگیری کنیم که کی داره این وسط درست میگه یعنی برگ تشخیص لزوما قطعی نیست و ما میتونیم روی اون اعتراض بزنیم و از حق خودمون دفاع کنیم.
-برگ تشخیص انواع مختلفی داره که معمولا سه تا از معروفترینهای آن به شرح زیره:
1) برگه تشخیص مالیات بر درآمد یا اصطلاحا برگ تشخیص عملکرد: یعنی شما توی اظهارنامهی خودت گفتی کسب و کار من بعد از یک سال کار یک میلیون سود داشته و دویست و پنجاه تومانش رو هم به حساب سازمان ریختی .چون سازمان به استناد مادهی صد و پنج قانون مالیاتهای مستقیم به اندازهی بیست و پنج درصد، توی سود هر شرکت در پایان سال، خودش رو سهیم میدونه. بنابراین این یک میلیون تومان رو ممکنه سازمان عدد دیگری تشخیص بده، پس یکی از اوراق مهم تشخیص، برگ تشخیص مالیات بر درآمده.
اما یک شخص حقوقی علاوه بر اینکه زمان ارسال اظهارنامهی عملکرد سازمان، اطلاعات سود و زیانش رو منتقل میکنه به استناد بعضی جاهای دیگه از قانون مالیاتهای مستقیم هم تکالیفی داره، که اگر تکالیف رو به درستی انجام نده، اینجا هم سازمان میتونه مبلغی رو ازش مطالبه کنه. پس یکی دیگه از برگه های تشخیصی که سازمان برای شما صادر میکنه:
2)برگ تشخیص مالیات بر درآمد حقوق: یعنی شما که شخص حقوقی هستی در طول این یک سال کارمندهای داشتی که برای شما فعالیت انجام دادن، و به استناد باب مالیات بر درآمد حقوق قانون مالیاتهای مستقیم، مکلف بودی زمانی که حقوق این آدم رو محاسبه و پرداخت کردی، مالیاتش رو هم محاسبه میکردی، ازش کسر میکردی و به حساب دارایی میریختی و بقیهی باقیماندهی پول رو به خود اون کارمند میدادی. حالا شما یا این کار رو انجام دادی یا ندادی؟ برگ تشخیص مالیات بر درآمد حقوق نشون میده که آیا شما این کار رو درست انجام دادی یا نه. سازمان میگه که اشتباهات و خطاهایی داشتی که حالا باید بابتش به من مبلغی رو پرداخت بکنی .
3)برگ تشخیص مالیات تکلیفی: یعنی باز هم به استناد قانون مالیاتهای مستقیم، یک شخص حقوقی که یک سال داره فعالیت میکنه، به عنوان مثال: اگه جایی که داره توش کار میکنه، مثلا دفتر مرکزیش اجاره ای هست، یک شرکت توی اون محل مستقره، شرکت موظفه زمانی که آخر هر ماه، میخواد مبلغ اجاره ی ماه گذشته رو به حساب مالک بریزه، باید مالیاتش رو محاسبه و کسر کنه و به حساب دارایی بریزه و رسید واریزی مالیات رو تحویل مالک بده پس این هم مالیات تکلیفی هستش یعنی تو مکلف بودی در طول دوره مالی چنین کاری رو انجام بدی. پس برگه تشخیص مالیات تکلیفی، اون برگهای هست که ممکنه برات کشیده بشه، که بهت بگه تو مثلا از این دوازده ماهی که کار میکردی، به فرض دو ماه یا سه ماه یا مثلا یک عدد مشخصی رو کمتر از مالک کسر کردی یا مثلا رقم مالیات بر درآمد اجاره رو اشتباه محاسبه کردی، توی این شرایط برات برگ تشخیص مالیات تکلیفی میکشند و تو را ملزم میکنند که این مبلغ رو هم پرداخت کنی، پس برگ تشخیص، تشخیص قطعی نیست و راه دفاع داره.
بسیار عالی بود .ممنون از استاد عزیزم
31
عالی و بسیار خوب و آموزنده
25
عالی
27